t o k i o i o k o l i c e
tokyo and surroundings

Welcome to Japan which sometimes is so different from Canada or Poland that I just have to take a picture. And sometimes so ordinary that... I have to do the same to prove that Japan is not the stereotypical essence of exotic but a country where people live quite like the others. English text is a summary of Polish explanation, however do not hesitate to follow the links, as they usually lead to Japanese and English websites anyway. And pardon my English, please. ^_^v

Zapraszam do Japonii w której nie wszystkie kobiety to gejsze lub lolity z Harajuku i nie wszyscy mężczyźni mają czarny pas w karate, do Japonii, w której nie panuje kult kapcia, w której nie każdy posiłek to surowa ryba i w której nie istnieje zawód "upychacza pasażerów do pociągów metra", et cetera, et cetera…

Zapraszam do Japonii, w której codziennie po prostu jeżdżę na uczelnię, w drodze powrotnej po prostu kupuję mleko, chleb, pomidory, w której co tydzień robię pranie, oglądam seriale, a co miesiąc płacę rachunek za komórkę i kupuję podpaski (sic! w Japonii ma się wszystko tak samo jak w Polsce!).

Na moich zdjęciach postaram się pokazać ten kraj takim, jakim naprawdę jest - czasem rzeczywiście tak różnym do Polski, że aż wyjmuję aparat, ale najczęściej tak mało egzotycznym, że… też wyjmuję aparat, by mieć dowód na to, że Japonia to nie gabinet osobliwości, tylko miejsce, gdzie ludzie żyją podobnie jak my.


Marta Newelska
studentka V roku japonistyki na | pursuing Masters in Japanese at
UAM Poznań,
członkini i były prezes | member and former president of
Japonica Creativa,
członkini organizacji | member of
Japan Return Programme,
obecnie stypendystka na | currently a scholarship recipient at
Tokyo Ochanomizu University
e-mail: mishima(at)wp.pl



okonomiyaki | okonomiyaki


life | Ĺźycie i zwyczaje Link 03.03.2008 :: 01:53 Komentuj (3)


[pref. Saitama, Kawagoe]


Okonomiyaki means "fry/roast whatever you want" and it works pretty much like pizza - there's a base made of cabbage and dough into which you blend your favourite ingredients. The links in the Polish text lead to the recipe in Japanese and to pictures of the ingredients. But there is also a simple recpie in English. Enjoy! ^_^

Okonomiyaki znaczy dosłownie "pieczone/smażone wedle uznania" i właśnie taka jest idea tego dania - tak jak pizzę, także tę potrawę można przyrządzać z różnorakimi składnikami. Podstawą jest posiekana kapusta sklejona czymś w rodzaju ciasta naleśnikowego oraz sos o smaku mniej więcej sosu barbecue i majonez, którymi polewamy gotowe danie, natomiast resztę dobieramy według własnych upodobań. Wersja z przepisu to najbardziej popularny zestaw smaków - przyrządzany na przykład w kramikach podczas festiwali (festynów), jak na zdjęciu. Kiedy natomiast wybierzemy się do restauracji z okonomiyaki, mamy do wyboru cale menu różnorodnych zestawień, jak w pizzerii.

Poniżej znajduje sie tłumaczenie przepisu na okonomiyaki z japońskiej strony internetowej. Listę składników ułożyłam inaczej niż w oryginale - na początku są rzeczy potrzebne do przyrządzenia podstawy, natomiast dalej dodatki, które trudno kupić w Polsce, dlatego można je dowolnie zastąpić czymś znacznym. :) Tekst przepisu japońskiego jest ponumerowany, więc myślę, że nietrudno będzie skojarzyć obrazki z tekstem polskim. Linki w liście składników prowadzą do zdjęć. Powodzenia! ^_^v

Składniki na cztery porcje:
- 200 g kapusty
- 4 jajka
- 4 łyżki stołowe zmiażdżonego ziemniaka górskiego (chodzi ogólnie o skrobię, która ma skleić całość - może być mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana, ale wtedy raczej mniej niż 4 łyżki, ponieważ skrobia w proszku jest bardziej skondensowana)
- 300 g mąki
- 8 plasterków boczku
- jeden pęczek szczypiorku
- 50 g krewetek sakura (suszone słonawe krewetki wielkości połowy małego paznokcia - można je zastąpić czymś małym i słonym)
- różowy marynowany imbir wedle uznania (może być biały - bardzo charakterystyczny smak, lepiej spróbować zanim się doda - ja osobiście zawsze zamawiam bez)
- zielone nori wedle uznania (w Polsce mamy chyba tylko czarne, ale też dobre - trzeba tylko zmielić/pokruszyć albo nie dodawać - nie wszystkim może się podobać ich rybi zapach. Mnie się to osobiście kojarzy z bazylią lub oregano - też może być.)
- sos wedle uznania (smak i kolor podobne do sosu do barbecue)

Sposób przyrządzania:
1. Kapustę siekamy drobno (nie na paski)
2. Szczypiorek siekamy od końca
3. (Rozdrabniamy ziemniaka górskiego w ceramicznym moździerzu.) Przygotujmy sobie skrobię po prostu. ;)
4. W misce mieszamy dokładnie mąkę, jajka i skrobię, stopniowo rozrzedzając ciasto wodą.
5. Rozrzedzamy mniej więcej do gęstości ciasta naleśnikowego.
6. Do ciasta dodajemy krewetki, imbir i szczypiorek (lub np. posiekanego kurczaka, tuńczyka, kukurydzę - cokolwiek wedle uznania)
7. Ciasto wlewamy na patelnię z odrobiną oleju, a na tym układamy boczek. Możemy też najpierw usmażyć boczek i na niego wlać ciasto.
8. Po usmażeniu z jednej strony przewracamy na drugą i smażymy tak samo.
9. Kiedy obie strony usmażone są na złoto, kładziemy danie na talerzu, polewamy sosem i posypujemy nori (oregano). Z majonezem również jest smaczne.


archiwum | archive
2017
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2016
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2015
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2014
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2013
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2012
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2011
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2010
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2009
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2008
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty

linki | links
Scholars about Japan
Japoniści o Japonii

Japonica Creativa

kategorie | categories
the city | miasto i okolice(55)
heritage | świątynie i zamki(11)
culture | kultura i sztuka(15)
people | ludzie i historia(34)
life | Ĺźycie i zwyczaje(65)
PL in JP | polska w japonii(7)

powered by Ownlog.com & Fotolog.pl