[Kioto, Higashiyama]




[Tokio, Itabashi]


Sesame seems to be very popular in Japanese cuisine. It is used to produce one of he most popular dressings (the first link) or as a seasoning for onigiri. Black sesame (kuro-goma) in a sweet form is the main ingredient of sesame icecream, sesame-flavoured milk or the filling of dango (as seen in the pictures) or chocolates (the second link).

W kuchni japońskiej bardzo często używa się sezamu. Najpopularniejszy dressing do sałatek zrobiony jest z białego (brązowego?) sezamu, zwanego po prostu "sezamem" (goma), którego też używa się np. do obtaczania onigiri (zazwyczaj trójkątów ulepionych z ryżu i nadziewanych tuńczykiem, łososiem lub kawiorem, itp.). Czarny sezam (kuro-goma) w wersji wytrawnej występuje najczęściej zmieszany z solą jako posypka do ryżu, natomiast na słodko w większej liczbie (znanych mi) kombinacji. Tak, jak widać na kolejnych zdjęciach, można tu zjeść sezamowe lody w kolorze cementu (mniam!) lub napić się równie szarego i równie pysznego sezamowego mleka. Czarny sezam może też być słodkim nadzieniem sezamowego dango, czyli kulki z ubitego ryżu usmażonej dodatkowo w sezamie białym, lub moich ulubionych czekoladek LOOK ^_^v, gdzie po angielsku napisano "strawberry", ale już nie "black sesame" lecz "kurogoma". ;)

PS. Gdyby ktoś miał wątpliwości, to to nie są żadne primaaprilisowe żarty. ^_^v

Notice: Japanese characters in the comment's content are not displayed correctly.

***


Uwaga! Znaki japońskie w treści komentarza nie wyświetlają sie poprawnie.

Name:

Komentarze:

02.04.2008, 01:13 :: 124.32.233.138
tokio
Tak, dango zazwyczaj wygląda jak szaszłyk.
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%A3%E5%AD%90
Jest to zasadniczo zazwyczaj słodka kulka z ryżu o konsystencji żelko-krówki, zrobiona z mąki ryżowej z wodą lub rzadziej z ugotowanego i ubitego ryżu "mochi" - specjalnej odmiany ryżu, który jest naturalnie kleisty. Trudno byłoby ubić taki ryż, jaki najczęściej jada się w Polsce.
Czyli dango nie oznacza kształtu, ale materię, a której jest wykonane. O ile zazwyczaj są to małe kulki obłożone dodatkami z zewnątrz (jak na zdjęciach w wikipedii), to istnieją też odmiany nadziewane, nazywane też często "mochi". To na zdjęciu, ponieważ jest smażone w głębokim oleju, zdradza raczej inspiracje kuchnią chińską. Niezbyt to typowy przykład dango, ale jednak dango. :)

Nazgee, po pierwsze "trójkątów ulepionych z ryżu", a nie "usypanych z sezamu". ;p A po drugie, to nie jest strona z wykładami z geometrii, dlatego pozwalam sobie na takie kolokwialne nieścisłości. Oj, wy chłopaki z polibudy... ;)

Ooo taaak, są bardzo pyszne! A jakie kaloryczne! Ojoj, dobrze, że mój rower się znalazł. ;)

02.04.2008, 00:31 :: 83.18.133.122
Kansuke
Dango, z mąki ryżowej z różnymi smacznymi rzeczami w środku jak widać na obrazku powyżej ;)

02.04.2008, 00:29 :: 79.185.106.102
daghmarre
mmm, jakie pysznościowe, czego mi apetyt robisz, aż ślinka cieknie!

a tak btw, co to tak dokładniej jest - słodycz jakiś taki japoński wyglądający jak szaszłyki?

01.04.2008, 20:45 :: 83.27.160.161
nazgee
zdjęcie z truskawkami jest przepyszne. a swoja droga, jestem ciekaw, jak z tego sezamu układa się planarne trójkąty. na kartce? ;]

01.04.2008, 12:19 :: 194.181.196.250
Lovett
Te lody muszą być przesmaczne.